© Malkara Haber © 2023

ABD Büyükelçisi Bakanlığa çağrıldı

Ankara; ABD yönetimin,  terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD’ye askeri nitelikteki desteğinden dolayı tepkisini bir kez daha doğrudan iletti.

Kaynak : Aydın Hasan – milliyet.com.tr

ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, bugün Dışişleri Bakanlığı’na davet edildi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ümit Yalçın, Ankara’nın; PYD’ye verilen  destekten ve bu konuda yapılan resmi açıklamalardan duyulan rahatsızlığı doğrudan ABD Büyükelçisi’ne iletti.
 Kirby’nin sözleri rahatsızlığı artırdı
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, “Cumhurbaşkanı Erdoğan açık açık söyledi. Ya biz ya onlar dedi. ABD için, IŞİD ile mücadelede Türkiye’nin mi yoksa YPG’nin mi katkısı daha önemli?” sorusuna, “Burada yapılacak seçim, koalisyon üyesi olarak bizlerin IŞİD’e karşı çabamızı artırmak ve örgütü Irak ve Suriye’de zayıflatıp, bütünüyle ortadan kaldırmak” yanıtını vermişti. Kirby, şunları söylemişti. “Tabii ki bunla ilgili Ankara’daki yetkililerle konuşmanız gerek. Yine söylüyorum, katkılarından dolayı minnettarız. Daha önce de belirttik, yaşanan sorunlar Türkiye’den uzakta değil, hemen sınırlarında, arka bahçelerinde. Bunlardan da tam anlamı ile her gün etkileniyorlar. Suriye’deki Kürt savaşçılarına verdiğimiz destekten dolayı kaygılarını anlıyoruz, söylediğim gibi yeni değil bu. Türkiye son derece açık ve dürüst oldu duydukları endişeler konusunda. Biz de IŞİD ile mücadele etmek için koalisyon olarak nasıl ilerlememiz gerektiği konusunda son derece açık, dürüst ve direkt olduk . Fransa ile de görüş ayrılıklarımız var ama dostuz. Herkesle her konuda görüş birliği içinde olmak zorunda değiliz. Dostlar bile bütün konularda aynı düşünmeyebilirler ve biz dostuz ancak her konuda aynı düşünmek zorunda değiliz, özellikle bu kavgada. Bu karmaşık bir bir mücadele, bunun farkındayız. Ama IŞİD’in peşinden giderken ayağımızı gazdan çekmek anlamına gelmiyor ve Türkiye gibi ülkelerle bu konularda çalışmayı sürdüreceğiz.” Büyükelçi çağrıldı Sözcünün, bu açıklamaları Ankara’da rahatsızlık yarattı. Bunun üzerine ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Dışişleri Bakanlığı’na davet edildi. Büyükelçi ile Müsteşar Yardımcısı Ümit Yalçın görüştü. Büyükelçiye, Türkiye’nin PYD’ye destekten ve sözcünün açıklamalarından dolayı duyulan rahatsızlık açık ifadelerle iletildi. Türkiye’nin rahatsızlığı iletilirken; PYD’nin PKK ile bağlantılı olduğu ve silah – mühimmat çerçevesinde verilen desteğin dolaylı olarak Türkiye’nin ulusal güvenliğine tehdit içerdiği üzerinde durulduğu da belirtildi.  

İlginizi Çekebilir

'TCG Enez' gemisi, Tekirdağ'da ziyarete açıldı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında Tekirdağ sahiline demirleyen, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı mayın avlama gemisi 'TCG Enez', ziyarete açıldı.

Kuruma noktasına gelen Naip Barajı'nda doluluk yağışlarla birlikte yüzde 22'ye yükseldi

Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinin suyunu karşılayan ve yüzde 1'in altına düşerek ölü seviyeye gelen Naip Barajı'nda son yağışlarla birlikte doluluk oranı yüzde 22'ye yükseldi.

Edirne’de hububatta ‘kök çürüklüğü’ hastalığı görüldü

Türkiye Tarım Danışmanları Derneği (TAR-DER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Uzman Tarım Danışmanı Ziraat Yüksek Mühendisi Lütfü Açar, Edirne’de buğday ekilişlerinde ‘kök çürüklüğü’ hastalığının görüldüğünü söyledi. Üreticileri hastalığa karşı uyaran Açar, “Edirne’de bu üretim sezonunun hububat üretimi için her ne kadar uygun gittiği söylense de maalesef ılık tabir edilebilecek bir kış dönemi yaşandı. Bu iklim şartlarında, kısmen erken ekilen ve özellikle erkenci çeşitlerde ciddi denilebilecek şekilde ‘kök çürüklüğü’ etmenleri görülmüştür" dedi.

Bakan Gürlek: Şüpheli hiçbir vaka unutulmaya terk edilmeyecek

Adalet Bakanı Akın Gürlek, "Güncel olarak başta Gülistan Doku, Rojin Kabaiş, Rabia Naz vakası olmak üzere çözümlenmeyi bekleyen ya da kamuoyunun yakından takip ettiği tüm hadiseler üzerine kararlılıkla gidilecektir. Hiçbir adli vaka, sahipsiz değildir. Şüpheli hiçbir vaka unutulmaya terk edilmeyecektir. Devlet, adaletin tecellisi için gereken tüm imkanları seferber etme iradesine sahiptir" dedi.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 111'inci yıl dönümünde şehitler anıldı

ÇANAKKALE Kara Savaşları'nın 111'inci yıl dönümünde şehitler ve hayatını kaybeden yabancı askerler, Şehitler Abidesi'nde törenle anıldı.

İran, Umman Denizi'nde bir konteyner gemisini hedef aldı

İran güçlerinin, Umman Denizi'nde uyarıları dikkate almadığı gerekçesiyle bir konteyner gemisine ateş açtığı bildirildi.

TÜM HABERLER