© Malkara Haber © 2023

Dedelerinin Oyuncaklarını Tanıdılar

Malkara Nurten-Hüsnü Pullukçu Ortaokulu ve İlkokulu öğrencileri 4006 Tubitak Bilim Fuarı kapsamında yapılan proje çalışmasıyla dedelerinin oyuncaklarını tanıma fırsatı buldular.

Geçtiğimiz hafta perşembe günü açılışı gerçekleştirilen Fuarda; “ Fen Bilimleri, Türkçe, Matematik, Görsel Sanatlar, Bilişim Teknolojileri, Teknoloji ve Tasarım ile İngilizcede” birçok farklı proje hazırlanmıştı.   

Proje çalışmalarını incelerken bir köşede kendisine ayrılan bölümde 88 yaşındaki Izgar Köyünden Mümin Mergü (Dede) dikkatimizi çekti.   Aldığımız bilgilere göre Türkçe Öğretmeni Fatma Ekinci Koordinatörlüğünde ‘’DEDELERİMİZİN OYUNCAKLARI’’ adlı proje bizleri eski yıllara götürdü. Mümin Dede adeta o yıllara dönmüş, çocukluk oyuncaklarıyla oynarmış gibi öğrencilere göstererek ve o günleri yaşayarak oyuncakları tanıtıyordu.

Gündöndü (Ayçiçeği) sapından ve tahtadan yapılan arabaların özelliklerinden, nasıl yarıştıklarına kadar ayrıntılı bilgiler veriyordu. “Çelik –çomak” oynamanın çabukluk gerektiğini ve sağlam ağaçlar seçilmesinin önemini vurguluyordu. Kiremitten kopça (Düğme) yuvarlamanın beceri gerektirdiğini, Atıcak oyuncağının mutlaka köpek gülünden yapılmasını ve iticinin de kızılcık ağacından yapılmasını öneriyordu. Boş ceviz kabukları altına saklanan kopçayı saklayanın vücut diliyle kolay bulunduğunu söylüyordu.

Hayvan otlatan çocukların sopalarla “süzdürme, cıttırma  ve tostiri’yi” zevkle  nasıl oynadıklarını da anlattı. Yine kırda dipçik otundan Kızıldereli Şapkası ve Tıraş makinası yaptığını örnek oyuncaklarla gösterdi. “Kiremit yıkmaca”da çok isabetli atışlar yaptığını ifade etti. Tahtadan iki delikli fırıldağı ipe takarak döndürmenin zevkini anlattı. Yine bezden, örgüden, mısır koçanından yapılan bebeklerle oynayan kız öğrenciler geçmişi hatırlattı.

Öte yandan söğütten yapılan mızıkalar ve düdüklerin sesleri ne kadar doğaldı. Susaktan yapılan çıngırağın sesiyle ve süpürge  telinden yapılan saz ile ritim tutan çocuklarla, bilye (misket) oynayan çocukların sevinçleri ise görülmeye değerdi. Aşık kemiğine bu dişlerden ne olacak dede? diyen çocuğa aşık kemiğinin koyun ve keçilerin ayaklarından çıktığını ve nasıl oyun oynandığını Mümin dededen bir defa daha öğrendik.

MÜMİN DEDE’nin oyuncaklarını gördükçe ve hatıralarını dinledikçe yokluğun önemini daha iyi anladım. Ve ben de bir dede olarak günümüzde teknoloji bağımlısı çocuklarımızın bolluk içerisinde ve çok fazla imkan tanınarak, yokluğun kıymetini bilmediklerini düşünüp, DEDELERİMİZDEN VE OYUNCAKLARINDAN ÇIKARILACAK ÇOK DERSLER OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA ANLADIM.

İlginizi Çekebilir

Türkiye’de son 10 yılda uluslararası öğrenci sayısı 8 kat arttı

OECD verilerine göre dünya, 2025 yılında uluslararası öğrenci sayısının 8 milyar, elde edilecek gelirin ise 300 milyar dolar olması öngörülüyor. Altınbaş Üniversitenin ev sahipliğinde, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü, (HİB) – Hizmet İhracatçıları Birliği ile Devlet ve Vakıf Üniversiteleri temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen Uluslararası Öğrenci Temininde Yeni Stratejiler Çalıştayı’nda, Türkiye’nin hedefinin, bundan en yüksek payı olmak olduğu dile getirildi.

Afla döndüğü üniversiteden 40 yıl sonra mezun oldu

Edirne'de 1979'da Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ne giren, 1980 darbesinin ardından 1982'de okuldan atılan Mehmet Özdemir (65), 40 yıl sonra mezuniyet mutluluğu yaşadı. Öğrenci affıyla 2018-2019 akademik yılında üniversiteye dönen Özdemir, gençlerle eğitim aldığını belirterek, "Aftan yararlanıp gelince sıfırdan başladım. 2018 girişlilerle aynı statüye dahil bir öğrenci olarak başladım. Mimarlık, üniversitenin en zor bölümlerinden biri ve yüzde 90 devam mecburiyeti olan bir bölüm" dedi.

Şarköy'de deprem farkındalık eğitimi

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde deprem farkındalık eğitimi düzenlendi.

Süleymanpaşa Belediyesi'nden 1111 öğrenciye eğitim malzemesi desteği

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi, ilçedeki 30 okulda öğrenim gören ihtiyaç sahibi 1111 öğrenci için, okul müdürleri ve sınıf öğretmenleri tarafından tespit edilen kırtasiye ve çeşitli araç gereçlerden oluşan yardım kolilerini Süleymanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim etti.

Malkara’da 2021 - 2022 Eğitim ve Öğretim Yılı İlköğretim Haftası Töreni Gerçekleştirildi

Malkara ilçesinde 2021 - 2022 Eğitim ve Öğretim Yılının başlaması sebebiyle, 14 Eylül 2021 Salı günü saat 10.00'da İrfan Macar İlkokulu’nda kutlama programı gerçekleştirildi.

İpsala’da ‘Bizim çocuklarımız’ projesi

Edirne'nin İpsala ilçesinde sevgi evlerinde kalan çocuklar için ‘Bizim çocuklarımız’ projesi kapsamında doğum günü etkinliği düzenlendi.

TÜM HABERLER