© Malkara Haber © 2023

Çanakkale Savaşları sırasında yaralıların tedavisi için birçok okul hastaneye çevrilmiş

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden (ÇOMÜ) Dr. İsmail Sabah, Çanakkale Kara Savaşları sırasında yaralıların tedavisi için İstanbul'daki birçok okulun hastaneye çevrildiğini araştırmalar sonucunda belgelediklerini belirtip, "1915 yılında sadece cephedeki asker değil, maarif ordusunun da yani eğitim ordusunun da bu seferin kazanılmasında önemli bir rol oynadığını söyleyebiliriz" dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Dr. İsmail Sabah, yaptığı incelemelerde, Çanakkale Kara Savaşları sırasında İstanbul'daki birçok okulun da hastaneye çevrildiğini gördüklerini söyledi. Dr. Sabah, o belgelerden birinin de o günlere tanıklık eden Galatasaray Lisesi öğrencisi Suat Aray'ın yaşananları kaleme aldığı yazı olduğunu kaydetti.

'İSTANBUL'DAKİ BİRÇOK OKULUN HASTANEYE ÇEVRİLDİĞİNİ GÖRMEKTEYİZ'

25 Nisan Çanakkale Kara Muharebeleri ile kanlı çatışmaların yaşanmaya başladığını belirten Dr. İsmail Sabah, "Savaşın etkilerinin cephe gerisinde de yaşandığını görmekteyiz. Her ne kadar muharebe sahasında hastaneler teşkil edilmiş olsa da kanlı muharebelerle birlikte artan yaralı ihtiyacının tedavisi için buradaki sargı yerlerinin ve teşkil edilmiş olan hastanelerin yetersiz kaldığını göreceğiz. Dönemin Harbiye Nezareti ve Maarif Nezareti arasındaki yazışmaları incelediğimizde İstanbul'daki birçok okulun da hastaneye çevrildiğini görmekteyiz. Okullar yani eğitim amaçlı tesis edilmiş olan bu yapıların yapılma amaçlarının dışında Çanakkale kahramanlarının tedavisinin içinde kullanıldığını görmekteyiz. O günün şahitlerinden biri olan Galatasaray Lisesi'nde öğrenim görmekte olan Suat Aray isimli bir öğrenci yaralıların naklini şu sözlerle anlatır; 'Derin uykumuzda uyumaktayken, öğretmen yardımcıları bizi uyandırdı. Çanakkale'den yaralıların geldiği söylendi. Okulumuz hastaneye çevriliyordu. Birçoğumuz sadece kişisel eşyalarımızı alıp, geri kalan eşyalarımızı hastaneye ya da Çanakkale'den gelen yaralı kahramanların tedavisi için bırakmıştık. O gece sabaha kadar yaraların nakli devam ettiği için kağnı gıcırtıları da sabaha kadar devam etti.’ Biz o günkü istatistiklere baktığımızda 30 Nisan tarihinde yani kara muharebelerin başladığı tarihten 5 gün sonra ilk yaralı kafilesinin İstanbul'a taşındığını görmekteyiz" dedi.

'EĞİTİM ORDUSUNUN BU ZAFERİN KAZANILMASINDA ÖNEMLİ ROLÜ OLDUĞUNU SÖYLEYEBİLİRİZ'

Çanakkale Zaferi'nin kazanılmasında hastaneye çevrilen okulların önemli bir rol oynadığını söyleyen Dr. Sabah, "Bu esnada okulların bir kısmı hastaneye çevrildiği için eğitim faaliyetleri okulun diğer kısımlarında devam etmiş Özellikle hastalık yayılması riskinden dolayı okulda öğrenime devam eden öğrencilerin hastane kısmına geçmesinin menedildiğini görmekteyiz. Okullar hastaneye çevrildiği için birçok okul eşyasının da bu esnada zarar gördüğünü de görmekteyiz. Yani aslında 1915 yılında sadece cephedeki asker değil, maarif ordusunun da yani eğitim ordusunun da bu seferin kazanılmasında önemli bir rol oynadığını söyleyebiliriz" diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

İran, Umman Denizi'nde bir konteyner gemisini hedef aldı

İran güçlerinin, Umman Denizi'nde uyarıları dikkate almadığı gerekçesiyle bir konteyner gemisine ateş açtığı bildirildi.

İran'dan ABD'ye abluka tepkisi: Bu bir savaş eylemidir

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD'nin İran limanlarına yönelik ablukasını 'savaş eylemi' olarak nitelendirerek, “Ticari bir gemiyi vurmak ve mürettebatını rehin almak çok daha büyük bir ateşkes ihlalidir” dedi.

Flintlock-2026 Çok Uluslu Özel Kuvvetler Tatbikatı’nın deniz safhasında eğitimler gerçekleştirildi

Milli Savunma Bakanlığı, Libya’da düzenlenen Flintlock-2026 Çok Uluslu Özel Kuvvetler Tatbikatı’nın deniz safhasında ‘Helikopterden Halatla İniş Eğitimi’ ve ‘Gemi Zapt ve Müsadere Eğitimi’nin yapıldığını duyurdu.

İran: Tehditlerin gölgesinde müzakereyi kabul etmiyoruz

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, ABD Başkanı Donald Trump'ın abluka uygulayarak müzakere masasını teslimiyet masasına dönüştürmeyi istediğini belirterek, “Tehditlerin gölgesinde müzakereyi kabul etmiyoruz” dedi.

Trump: İran müzakere etmezse hiç görülmemiş sorunlarla karşılaşacak

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın müzakere masasına oturacağından emin olduğunu belirterek, aksi takdirde Tahran yönetiminin ‘daha önce hiç görmediği türden sorunlarla karşılaşacağını’ söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Taahhütlere sadık kalmak anlamlı bir diyaloğun temelidir

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, taahhütlere sadık kalmanın anlamlı bir diyaloğun temeli olduğunu vurgulayarak, ülkede ABD’nin tutumuna yönelik derin tarihsel güvensizliğin sürdüğünü kaydetti.

TÜM HABERLER