© Malkara Haber © 2023

Korona virüsü nedeniyle eğitime verilen ara 30 Nisan’a kadar uzatıldı

Korona virüsüne ilişkin son gelişmeleri ele alan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, alınan son tedbirleri anlatıyor... Bakan Koca okul tatilinin uzatıldığını açıkladı. Milli Eğitim Bakanı Selçuk ise okulların 30 Nisan'a kadar tatil edildiğini belirtti.

Türkiye’deki corona salgını nedeniyle Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bugün yeniden bir araya geldi.

Alınan ve alınacak tedbirler üzerine konuşan bakanlar ortak açıklama yapıyor…

Bakan Koca şunları söyledi:

* 185 ülkede 8 milyara yakın insan endişe içinde. Hastalığa karşı elimizde güçlü bir koz var yakalanmamak. Bu hastalığa karşı irademiz var.

* Mücadeleyi organize eden güçtür devlet, uygulama size bağlıdır. Hiçbir hekim, virüsün size bulaşmasını önleyemez, bunu siz önleyebilirsiniz. Gerekli durumlarda maske takarak önleyebilirsiniz, temastan kaçarak önleyebilirsiniz.

* Orta yaşlardaki vaka sayısı az değil. Farkında olmadığınız bir hastalığınız varsa virüs onu ortaya çıkaracak. Dikkatli olmalısınız.

* Misafir gelirse sarılmak yok. El öpmek yok. Uygulamayı tatil olarak görmeyin. Çocuklarınızın eğitimi devam ediyor. Verilen ara uzatılacak.

Eğitime verilen ara uzatıldı. Birazdan bakan bey de değinecek.

* Unutmayın, aldığımız tedbirler kadar güçlüyüz. Bu arada kamuoyunun daha net bir bilgiyi alması için bir şey söylemek istiyorum.

* Vaka sayılarını bildirmeye uğraşıyoruz. Bundan sonraki dönemde, hem toplam hasta sayısını, test sayısını, kaybettiğimiz vaka sayısını, yoğun bakımda olan hasta sayısını, entübe olan hasta sayısını ve iyileşen hasta sayısı olmak üzere, dijital ortamda her gün güncellenerek bunu kamuoyu ile paylaşmış olacağız.

* Yoğun bakındaki 60 yaş üstü iki hasta taburcu edildi.

* Hastanelerle ilgili özellikle şüpheli olan vakalarla ilgili, o hastaları ayırıyoruz. Pandemi ile ilgili hastaların yoğun bakımları ve servisleri ayrı. Bunlara bakan sağlık ekipleri de ayrı.

Yoğun bakımda 136 hasta bulunuyor. İlaçlarla birlikte bu hastaların tedavisine başlandı.

* 3750 kutu daha sipariş verildi. Bu arada faydasının olup olmadığını görmek istiyoruz.

* 83 milyonun test yaptırması gerekmiyor.

* Testi yaptırdığınızda negatif çıkabilir ve siz kendinizi daha özgür hissedebilirsiniz. Ama 3-5 gün sonra pozitif çıkabilir ve bir başkasına bulaştırabilirsiniz.

* Herkes bu virüsü taşıyor olduğunu ve bunu birilerine bulaştıracak gibi davranıyor olmalı. 3-5 gün sonra test tekrar pozitif çıkabilir. Bu nedenle biz 14 gün sürecini vurguluyoruz.

* Başta Çin, İran, İtalya ve Avrupa öyküsü olanlara test uygulandı. Devamında ateş, öksürük yakınması olan neredeyse herkes, solunum sıkıntısı olan herkese uygulandı.

* Dolayısıyla dün İstanbul’da bir hastanemizde kuyruklar oluştu. Bu doğru bir yaklaşım tarzı değil. Testi hekim uygun gördüğünde yaptırılabilir. Kiminle temas ettiyse o kişileri taramak istiyoruz, ancak bu şekilde yayılımını önleyebiliriz. Eğer bir semptomu varsa test yapılır.

* Hiçbir test ücret karşılığı yapılsın istemiyoruz. İzin verdiğimiz merkezlerde üniversiteler dahil olmak üzere kiti bizden olmak üzere asla vatandaşımızdan ücret almamak üzere bir gayret ve çaba içindeyiz.

* Ayrıca, maalesef bu dönemde bir takım algıları oluşturmak isteyenler az da olsa, olduğunu görüyoruz.

* Bayılan, anında kaybedilen, düşen 4-5 vaka dün servis edildi sosyal medyada. Biz bu hastalığı şöyle biliyoruz, öncelikle mevsimsel griple başlayan, sonrasında solunum sıkıntısıyla bu hastalık ilerler.

* Bu hastalık anında düşmenizle, anında kaybedilme ile anında bir ölümle sonuçlanan bir seyirle gitmiyor. Bu tip şeylere asla inanmayın. Ve bu anlamda bu algıyı oluşturmak isteyenlerle ilgili, ilgili birimler yasal çerçevede harekete geçtiler.

* Corona virüsü dağılımı genel. Genç, orta yaşlı ya da yaşlı insanlarda görünüyor. Orta yaşlı, yaşlı ve kronik hastalarda daha ağır seyrediyor.

* Ben Çin’den özellikle, bilim insanlarıyla bilim kurulunun tecrübelerini paylaşmalarını istedik. Başka bir talebimiz olmadı ancak Çin bize her açıdan destek olmak istediğini belirtti.

TATİL 30 NİSAN’A KADAR UZATILDI

Bakan Ziya Selçuk ise şu ifadeleri kullandı:

* Sayın Cumhurbaşkanımız ile görüştük.

* Uzaktan eğitme başlandı. Bu hafta test haftasıydı. Önümüzdeki hafta eğitime devam edeceğiz. Telafinin ne zaman nasıl olacağı bilim kurulunun kararlarıyla doğrudan ilgili.

* Eğitime verilen ara 30 Nisan’a kadar uzatıldı.

* Ücretli öğretmenlerle ilgili mevcut mevzuat, derse giren öğretmenlerimizin ücretini alması konusunda.

* Bizim telafi eğitimi olarak hazırlıklarını sürdürdüğümüz bütün eğitim çalışmalarında her türlü senaryoya açığız.

* Bu süre içinde de derslere ücretli öğretmenlerimizin girmesi söz konusu olacak. Bu konuyla ilgili gerekli çalışmalar devam ediyor.

* Bu sınavlar konusu başından beri gündemimizde. DGS’nin nasıl yapılacağına ilişkin 3 senaryomuz var.

* Genel olarak sınavların ertelenmesi ya da ertelenmemesi bilimsel metodolojinin doğrultusunda belli olacak.

* Bunun kararını YÖK ve ÖSYM verir. Bu anlamda, bu iki kurumla da istişaremiz devam ediyor. Öğrencilerimizin sınav stresini en asgari düzeye indirecek tedbirleri alıyoruz.

* Uzaktan eğitimdeki konularla sınav olacaklarını açıklayarak bu stresi asgari düzeye indirmeye çalışıyoruz.

AYRINTILAR GELİYOR…

İlginizi Çekebilir

Türkiye’de son 10 yılda uluslararası öğrenci sayısı 8 kat arttı

OECD verilerine göre dünya, 2025 yılında uluslararası öğrenci sayısının 8 milyar, elde edilecek gelirin ise 300 milyar dolar olması öngörülüyor. Altınbaş Üniversitenin ev sahipliğinde, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü, (HİB) – Hizmet İhracatçıları Birliği ile Devlet ve Vakıf Üniversiteleri temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen Uluslararası Öğrenci Temininde Yeni Stratejiler Çalıştayı’nda, Türkiye’nin hedefinin, bundan en yüksek payı olmak olduğu dile getirildi.

Afla döndüğü üniversiteden 40 yıl sonra mezun oldu

Edirne'de 1979'da Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ne giren, 1980 darbesinin ardından 1982'de okuldan atılan Mehmet Özdemir (65), 40 yıl sonra mezuniyet mutluluğu yaşadı. Öğrenci affıyla 2018-2019 akademik yılında üniversiteye dönen Özdemir, gençlerle eğitim aldığını belirterek, "Aftan yararlanıp gelince sıfırdan başladım. 2018 girişlilerle aynı statüye dahil bir öğrenci olarak başladım. Mimarlık, üniversitenin en zor bölümlerinden biri ve yüzde 90 devam mecburiyeti olan bir bölüm" dedi.

Şarköy'de deprem farkındalık eğitimi

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesinde deprem farkındalık eğitimi düzenlendi.

Süleymanpaşa Belediyesi'nden 1111 öğrenciye eğitim malzemesi desteği

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesi, ilçedeki 30 okulda öğrenim gören ihtiyaç sahibi 1111 öğrenci için, okul müdürleri ve sınıf öğretmenleri tarafından tespit edilen kırtasiye ve çeşitli araç gereçlerden oluşan yardım kolilerini Süleymanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne teslim etti.

Malkara’da 2021 - 2022 Eğitim ve Öğretim Yılı İlköğretim Haftası Töreni Gerçekleştirildi

Malkara ilçesinde 2021 - 2022 Eğitim ve Öğretim Yılının başlaması sebebiyle, 14 Eylül 2021 Salı günü saat 10.00'da İrfan Macar İlkokulu’nda kutlama programı gerçekleştirildi.

İpsala’da ‘Bizim çocuklarımız’ projesi

Edirne'nin İpsala ilçesinde sevgi evlerinde kalan çocuklar için ‘Bizim çocuklarımız’ projesi kapsamında doğum günü etkinliği düzenlendi.

TÜM HABERLER