© Malkara Haber © 2023

Tekirdağ, Malkara, Şarköy Kent Konseyi: Balabancık Çayındaki Kirliliğin Kaynakları Tespit Edilsin! Yaptırımlar Uygulansın!

Şarköy Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Aşkın Yazar, 5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle Malkara Kent Konseyi öncülüğünde Tekirdağ Kent Konseyi, Şarköy Kent Konseyi ve Şarköy Çevre Platformu Bileşenleri olarak uzun zamandır kanayan yaramız dinmeyen gözyaşlarımız bir nevi Ergenemiz olan Balabancık – Çimendere mevkiinden Çokal Barajı'na dökülen derimizdeki “SU KİRLİLİĞİNE” ve “DEREDEKİ CANLI ÖLÜMLERİNE” artık yeter demek için bir araya geldik, dedi.

Tekirdağ Kent Konseyi, Malkara Kent Konseyi, Şarköy Kent Konseyi , Korudağı Mahalleleri Çalışma Grubu Muhtarları ,Kocadere Mahallleleri Çalışma grubu Muhtarları ve Bölge halkı Çimendere Mahallesi Balabancık Çay’ının yanında gerçekleştirdiği basın açıklamasıyla Balabancık Çayındaki Kirliliğin Kaynakları Tespit Edilsin... Yaptırımlar Uygulansın... Söylemden Ziyade... Çözüm İstiyoruz... Sürecin Takipçisi Olacağız…” dediler.

Tekirdağ, Malkara ve Şarköy Kent Konseyleri yaptığı ortak basın açıklamasında; İnsanoğlu yaşayabilmekve her türlü ihtiyacını karşılayabilmek için suya ihtiyaç duyar. Suyu da  su döngüsünden alır. Kullandıktan sonra,yine aynı döngüye geri bırakır. İşte bu işlemler sırasında suya karışan maddeler suyun fiziksel,kimyasal ve biyolojik yapısını değiştirmekte ve suyun kalitesinin bozulmasına sebep olmaktadır. Özellikle 20.yüzyılın başından itibaren hızla gelişen sanayileşme ile ortaya çıkan atıklar;toprağın ve havanın yanında, su kirliliğine de neden olmuştur.

Sanayileşmenin yanında, kimyasal gübrelerin, tarım ilaçlarının kullanımındaki artışlar ile birlikte; evsel atıklar da,suların kirlenmesine neden olmaktadır.Üretimin ve tüketimin boyutu arttıkça  kirlenmenin boyutu da artmakta. Bu yüzden ekosistemin içinde yer alan tüm canlılar olumsuz etkilenmekte, telafisi mümkün olmayan zararlara yol açmaktadır.

Yeryüzünde içme ve kullanma suyu sonsuz değildir. Ülkemiz de su fakiri olan ülkelerden biridir. Bunun için var olan yer altı ve yer üstü su kaynaklarımızı kirletmemek için, gereken önlemleri bir an önce almalıyız.

Elmalı’dan ,Karacahalil’den, Alaybey’den gelen derelerin birleşmesiyle oluşan Balabancık Çay’ı Çimendere’den geçerek ; içme , kullanma ve tarımsal üretimde sulama suyu olarak kullanılan Çokal Barajına ulaşmaktadır. Balabancık Çayı’nda meydana gelen kirliliğin, yapılan tüm girişimlere rağmen önüne, geçilememiştir. Bu kirlilik sonucu olarak; su ekosistemi bozulmuş, balık ölümleri olmuş,dereden yayılan koku rahatsız edici boyutlara ulaşmış ,bahçecilik yapılamaz hale gelmiş,  içme suyuna karışması nedeniyle bölge halkında hastalıklar artmıştır. Bu durumdan Malkara ,Şarköy  ve Gelibolu sınırları içindeki yerleşim yerleri olumsuz etkilenmiştir.
Sudaki kirliliğin bazı olumsuzlukları; şimdi görülmese bile, uzun yıllar sonra ortaya çıkma ihtimali söz konusudur.

Tekirdağ Kent Konseyi, Malkara Kent Konseyi, Şarköy Kent Konseyi , Korudağı Mahalleleri Çalışma Grubu Muhtarları ,KocadereMahallleleri Çalışma grubu Muhtarları ve Bölge halkı olarak; Balabancık Çayında meydana gelen bu kirliğin kaynaklarının tespit edilmesini, kirliliğe sebep olan kişi, kurum ve kuruluşlara gereken yaptırımların uygulanmasını, konuyla ilgili olarak sorumlu olanların da; bir an önce sorumluluklarını yerine getirmelerini, söylemden ziyade ,çözüm üretmelerini istiyoruz.Bizler Kent Konseyleri olarak sürecin takipçisi olacağız.
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

İlginizi Çekebilir

İran, Umman Denizi'nde bir konteyner gemisini hedef aldı

İran güçlerinin, Umman Denizi'nde uyarıları dikkate almadığı gerekçesiyle bir konteyner gemisine ateş açtığı bildirildi.

İran'dan ABD'ye abluka tepkisi: Bu bir savaş eylemidir

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD'nin İran limanlarına yönelik ablukasını 'savaş eylemi' olarak nitelendirerek, “Ticari bir gemiyi vurmak ve mürettebatını rehin almak çok daha büyük bir ateşkes ihlalidir” dedi.

Flintlock-2026 Çok Uluslu Özel Kuvvetler Tatbikatı’nın deniz safhasında eğitimler gerçekleştirildi

Milli Savunma Bakanlığı, Libya’da düzenlenen Flintlock-2026 Çok Uluslu Özel Kuvvetler Tatbikatı’nın deniz safhasında ‘Helikopterden Halatla İniş Eğitimi’ ve ‘Gemi Zapt ve Müsadere Eğitimi’nin yapıldığını duyurdu.

İran: Tehditlerin gölgesinde müzakereyi kabul etmiyoruz

İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, ABD Başkanı Donald Trump'ın abluka uygulayarak müzakere masasını teslimiyet masasına dönüştürmeyi istediğini belirterek, “Tehditlerin gölgesinde müzakereyi kabul etmiyoruz” dedi.

Trump: İran müzakere etmezse hiç görülmemiş sorunlarla karşılaşacak

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın müzakere masasına oturacağından emin olduğunu belirterek, aksi takdirde Tahran yönetiminin ‘daha önce hiç görmediği türden sorunlarla karşılaşacağını’ söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan: Taahhütlere sadık kalmak anlamlı bir diyaloğun temelidir

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, taahhütlere sadık kalmanın anlamlı bir diyaloğun temeli olduğunu vurgulayarak, ülkede ABD’nin tutumuna yönelik derin tarihsel güvensizliğin sürdüğünü kaydetti.

TÜM HABERLER