DEMİRHAN MADENCİLİK

Diyabetik ayak; ayakta duranlar, şoförler ve inşaat işçilerinde daha sık görülüyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Diyabetik ayak; ayakta duranlar, şoförler ve inşaat işçilerinde daha sık görülüyor
Abone ol
TEKİRDAĞ Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, diyabetik hastalıklarda son dönemlerde artışlar görüldüğünü belirterek, "Özellikle bazı meslek gruplarında diyabetik ayağı daha sıklıkla görmekteyiz. Özellikle gün boyunca ayakta durması gereken kişiler, inşaat işçileri, şoförler bunlarda diyabetik ayakla daha sık karşılaşılmakta. Bu kişilerin ayakları koruyacak yumuşak ayağı saran bir ayakkabı giymeleri bu tür komplikasyonların ortaya çıkmasını azaltacaktır" dedi.

Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, son dönemlerde diyabetik hastalığında bir artış olduğunu söyledi. Doğan, hastalığın yaşının da düştüğünü belirterek, "Diyabetin görünme sıklığının artmasıyla beraber diyabetik hastalığında da bir artış ortaya çıktı. Bugün toplumda diyabetin görülme sıklığı yüzde 15'lerin üzerinde taşınmış durumda. Diyabet sinsi bir hastalık, diyabetik ayakta özellikle mikrovasküler dolaşımın bozulması, sinir damarlarının etkilenmesi nedeniyle kişi ayağında oluşan travma ve yaraları hissedememekte. Bu yaralar yavaş yavaş ilerlemekte, kişinin canını yakmaya başladığında kişi hastaneye başvurmakta. Bazen bu tablo artık çok geç bir evre olabiliyor ve evrede maalesef kişi uzvunu kaybedebiliyor. Biz parmak kayıpları, ayak uzuv kayıplarıyla karşılaşabilmekteyiz ki bugün günümüzde uzuv kayıplarının en çok görülme nedeni diyabetik ayak" dedi.

'BAZI MESLEK ÇALIŞANLARINDA SIKLIKLA GÖRÜLÜYOR'

Özellikle bazı meslek çalışanlarında diyabetik ayak hastalığını sıklıkla gördüklerini belirten Doğan, "Diyabetik ayağın temel sebebi şudur; şeker hastalığının regülasyonu düzenlenmesinin bozulması. Şeker hastalığı olan kişiler bir tanıyı erken alacak, düzenli olarak ilaçlarını kullanacak, yaşam tarzı değişikliği şart. Günlük fiziksel aktivitesini sağlayacak en az bir saate varan yürüyüşler önerilir. Beslenme doğru bir beslenme şekli ile hayatını sürdürecek. Bu üç saç ayağı bir araya geldiğinde diyabetik ayak ve  diğer komplikasyonların görülme sıklığı da asgariye inecek. Özellikle bazı meslek gruplarında diyabetik ayağı daha sıklıkla görmekteyiz. Özellikle gün boyunca ayakta durması gereken kişiler, inşaat işçileri, şoförler bunlar da diyabetik ayak daha sık karşılaşılmakta.  Bu kişilerin ayakları koruyacak yumuşak ayağı saran bir ayakkabı giymeleri bu tür komplikasyonların ortaya çıkmasını azaltacaktır" diye konuştu.

Doç.Dr. Mustafa Doğan, 30'lu yaşlarda olan kişilerde de diyabetik ayakla karşılaştıklarını belirterek, "Hatta  bu yaş gruplarında organ kayıpları, parmak ampütasyonları, ayak veya diz ampütasyonlar gerçekleştirilebilmektedir. Bunların sebebi şeker hastalığının iyi yönetilememesi. İlerleyen dönemde bir etki olabilir mi? Evet olabilir, çocuklar da diyabetin temel sebebi tip 1 diyabet olmakla beraber obezite ve yüksek kalorili beslenme var olan şeker hastalığının komplikasyonlarını artırabildiği gibi şeker hastalığı olmayan kişilerinde şeker hastalığına dönüşümünü kolaylaştırabilmekte" dedi. (DHA)

FirmaxTrakya

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çorlu’da ‘İl olsun’ çalıştayıÖnceki Haber

Çorlu’da ‘İl olsun’ çalıştayı

Şişme botla sürüklenen 4 kişi, 13,5 saat sonra kurtarıldıSonraki Haber

Şişme botla sürüklenen 4 kişi, 13,5 saat...

Yorum Yazın

'TCG Enez' gemisi, Tekirdağ'da ziyarete açıldı
Kuruma noktasına gelen Naip Barajı'nda doluluk yağışlarla birlikte yüzde 22'ye yükseldi
Edirne’de hububatta ‘kök çürüklüğü’ hastalığı görüldü
Bakan Gürlek: Şüpheli hiçbir vaka unutulmaya terk edilmeyecek
Çanakkale Kara Savaşları'nın 111'inci yıl dönümünde şehitler anıldı
İran, Umman Denizi'nde bir konteyner gemisini hedef aldı
İran'dan ABD'ye abluka tepkisi: Bu bir savaş eylemidir
Flintlock-2026 Çok Uluslu Özel Kuvvetler Tatbikatı’nın deniz safhasında eğitimler gerçekleştirildi
İran: Tehditlerin gölgesinde müzakereyi kabul etmiyoruz
Trump: İran müzakere etmezse hiç görülmemiş sorunlarla karşılaşacak

Başka haber bulunmuyor!