Sapla Saman İyice Karıştı

Sayın Cumhurbaşkanımızın konuşmalarına binlerce danışmanında yetmez olduğunu anlıyoruz. Veya onlarda Fetocu! Kendisine komplo hazırlıyor veya hata yapmaya zorluyorlar. Boğaziçi Üniversitesinde sapla samanı iyice karıştırdı. Sayın Cumhurbaşkanının uyarı ve tenkitlerini tartışmaya almayacağım. Ancak Hocalar kendisi ile tartışsalar eminim ki onlara hadi git profesör bozuntusu benzeri bir hakarette bulunacaktır.

Ben önce üniversitenin anlamını açıklamak isterim. Aslında Cumhurbaşkanı ben üniversite eğitimi almadım ancak bakınız hepinizden bilgiliyim. Bulunduğum yer bunu doğrulamıyor mu da demek isteyebilir. Üniversite eğitimi neden gereklidir diye girdiğimizde sorunun cevabı hemen anlaşılır. Nasıl: Bir defa böyle bir laf etmezsiniz. Politik mesaj vermek isterseniz bunu üniversite ve akademisyenler üzerinden edemezsiniz.  Tıpkı adalet gibi… Her zaman yaptığınız medya üzerinden yapınız. Orada zaten her gün Türkiye’nin tüm televizyonları üzerinden Eski Cumhurbaşkanlarına, devlete emeği geçenlere, size muhalefet edenlere terbiyesiz diyerek küfür eder ve sempati toplayabilirsiniz. Ancak boyunuz o kadar kalır. Sizi de üniversite eğitimi almayanlar, alamayanlar ve çıkarı olanlar anlar. Küfürlerinize bile alkış yaptıkları gibi.

Anlatmak istediğim konuya dönelim. Bir üniversitenin değeri milli değerlere yaslanmak ile ölçülmez. İnsanlığa yaptığı uluslararası değerler ile ölçülür. Burada günlük politikalar konuşulmaz. Bilim konuşulur.  Oxford’un İngiltere, Yale’nin Amerika umurunda olmadığı gibi. Sadece Trump’a çoğu bilim ve sağduyu insanlarının yaptığı uyarı bıçak kemiğe geldiğinde dünyanın sağ duyulu tüm insanları tarafından yapılabiliyor. . Sizin de ona yaptıklarınızı ben de dahil halkımız alkışlıyor.   Ancak halkı kandırmak için kullandığınız; TV, görüntü, ses kayıtları, bunları odamıza kadar iletmek, öğrenmek vb. bir sürü araştırmalar sonucu bu bilgilerin hazırlanıp insanlığın yararına kullanılan değerlerin Üniversite eğitimi almış kişiler tarafından üretildiğini unutmamanız ve bunlar üzerinden politika yapmamak gerekir. . Hocalar sizin muhatabınız da değildir. Siz onlara imkan verin de bakınız o zaman neler üretirler. Bu ülkeye nasıl yararlı olurlar. Niye Nobel’li Aziz Sancar’ın elini sıkma yarışına girdiniz.  O sizin açınızdan tabii ki siyasi yatırım. Oysa Bilim insanının böyle bir sahneye ihtiyacı yok. Çalıştığım üniversitenin bir tıp fakültesinde o kadar küçük malzemeyi alamıyoruz ki hastalar çok küçük maliyetli tıbbi cihazlar için bekliyorlar. Tedavi olamıyorlar. Biz de üzüntüden ağlıyoruz. Hocalar Devletin hak talep ettiği hastane katkı paylarını alamıyorlar. İnanın hasta ve öğrencilerimiz adına çok üzülüyoruz.

Türkiye’nin pek çok değerleri siz siyasiler tarafından talan edildi. Hepiniz iktidar olma veya iktidarda kalma amaçlarınız yüzünden bu kötülükleri yapmamalısınız. Sizlerin başarılı olduğunuzu zannettiğiniz kalemleri halk sağlıyor. Çalışarak, üreterek, savaşarak, ihraç ederek, döviz getirerek, vergi ödeyerek vb. İnsanlığın ve milletin en değerli varlıkları talan ediliyor. Din, hukuk, eğitimin başlangıç ve sonuç aşamaları… En son olarak ta hemen emir verdim. Yardımcı doçentlik kaldırılsın doktora sonrası doçent olsunlar. Kolayca olunca kolayı seçiliyor ve uluslararası araştırmalarımız araştırma sayılmıyor. Üzüntümüz bir defa aşındırılmasın geri dönüşü olmuyor. Sizin Üniversiteliye öğüt vermeniz için o camiada uzun yıllar çalışmış olmanız gerekir. Oysa çok uzağa gitmeye gerek yok. Daha birkaç ay önce ilk-orta öğretim gruplarına defalarca yazıp bozduğunuz öneriler aklımızda ve Anne Babalar sıkıntı içinde… Uzatmamak gerekir.  Herkes bildiği konunun uzmanı olmalı ve diğerine saygılı olmalı.. 

 Bilime saygılı olmak dileğiyle..